Menu

Titulní stránka > Památky > hrad Kunětická hora

Království perníku

Hrad Kunětická hora [ Hrad nebo zřícenina hradu ]

Hrad Kunětická hora
Celkový pohled
Hrad na Kunětické hoře

Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje. Až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého Opatovického kláštera.

Hrad dal postavit v letech 1421 - 1423 hejtman Diviš Bořek z Miletínka a přenesl na něj správní středisko z Opatovic nad Labem. Pozdně gotický hrad vznikl přestavbou staršího objektu na přelomu 15. a 16. století pány z Pernštejna, s unikátním opevňovacím systémem. Pernštejnové jej proměnili v důmyslně opevněný mohutný hrad. Rekonstruován byl na počátku 20. století podle plánů architekta D. Jurkoviče. V roce 1645 hrad dobyla a vypálila švédská vojska. Hrad byl švédskými vojsky značně poškozen a později už nikdy nebyl obnoven. Objekt pak silně narušila těžba lomového kamene v 19. století.

Do dnešní doby se zachovala část unikátního opevňovacího systému s pásy hradeb, zesílenými baštami a dělostřeleckými rondely. Jádro hradu tvoří rekonstruovaný palác s uzavřeným vnitřním nádvořím, vysokou kruhovou věží a samostatně stojící kaple sv. Kateřiny. Hradní věž je nejvyšším místem v okolí a nabízí jedinečné průhledy od hladin polabských rybníků až do Krkonoš. Prostory hradního paláce slouží výstavním účelům, rozlehlé vnitřní nádvoří vytváří v turistické sezóně romantickou kulisu skupinám historického šermu či ukázkám výcviku dravých ptáků. Kunětická hora je také významnou lokalitou zoologickou a botanickou, bohatým a chráněným nalezištěm četných druhů živočichů a rostlin.


Majitel / Uživatel:
ČR / Státní památkový ústav v Pardubicích

Přístupnost:
Hrad je přístupný veřejnosti.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Hrad Kunětická Hora
Ráby 6
533 52 Staré Hradiště
Česko (CZ)
tel: (+420) 466 415 428
Hrad Kunětická hora
Pohled na nádvoří

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 28.09.2021 v 01:21 hodin