Menu

Království perníku

Filosofie projektu DOMÉNOVÁ KOULE

Doménová koule, prezentace, weby, Zlínský kraj, web kraje, různé domény
Celý systém si lze názorně představit jako zmenšenou zeměkouli, kde všechno souvisí se vším a odkudkoliv se lze dostat kamkoliv. Uvnitř této koule je informační jádro, které udržuje informace o všem, co do koule bylo vloženo přes její povrch.
Filosofie projektu Doménové koule přináší je zcela nový pohled na informační systém:
k informaci je třeba otevřít co nejvíce logických přístupových dveří či bran (internetových adres).

Celý systém si lze názorně představit jako zmenšenou zeměkouli, kde všechno souvisí se vším a odkudkoliv se lze dostat kamkoliv. Uvnitř této koule je informační jádro, které udržuje informace o všem, co do koule bylo vloženo přes její povrch. Povrch koule tvoří internetové adresy (domény), přes které se informace do jádra vkládají. Jádro je pak vrací na povrch koule a grafické rozhraní internetové adresy (domény) je nabízejí uživatelům. Každá internetová adresa (doména) pak představuje jednu ze vstupních bran do této "Doménové koule" a jsou k ní přiřazeny informace, které doménová adresa vyjadřuje. Každá doména na povrchu Doménové koule však má k dispozici všechny informace uložené v jádře Doménové koule a stává se tak autonomním informačním systémem přes který lze nalézt vše, co je v jádře Doménové koule uloženo. Informace uvnitř jádra je zveřejněna jen jednou, využita však všemi doménami systému, proto je i její aktuálnost snadno udržitelná koncovým uživatelem, nebo správci podle stupně přístupových práv. Žádná z domén Doménové koule není hlavní a jiná poslední všechny jsou si rovnocenné a společně tvoří onu "kouli".

Každá informace uvnitř Doménové koule je přístupná odkudkoli z jejího povrchu - jde jen o to, zda ji hledáme jako hlavní informaci, nebo ji získáme jako doplňkovou informaci.
Integrací výstupů informací z "Doménové koule” do www stránek státních institucí a úřadů, krajů, měst, obcí, agentur, euroregionů, ubytovacích a stravovacích zařízení, kulturních zařízení, sportovních zařízení a dalších a dalších uživatelů internetu se "Doménová koule” stále zvětšuje, při jediné výchozí databázi informací. Tato databáze je snadno udržitelná na maximální úrovni aktuálnosti. Informace v ní je podrobena stálé kontrole ze statisíců míst. V případě nesrovnalosti je při prvním hlášení nesrovnalosti opravena a následně pro všechny další zájemce pravdivá.