Menu

Království perníku

Historie obce Vojkovice [ Historie (archivní dokument) ]

Obec Vojkovice vznikla někdy kolem roku 1500. V roce 1520 už ves stála, ačkoliv se prvně připomíná až počátkem sedmdesátých let šestnáctého století. Původně patřila Tlukům z Tošanovic a výše zmíněného roku už je jmenována jako součást frýdeckého panství. Název Vojkovice pochází pravděpodobně od Vojtěcha, neznámého nám člověka, který ves zřejmě založil.

Vojkovice byly jako všechny dědiny v okolí obcí tkalců. Zde si ale kromě zemědělství a tkaní přivydělávali vytahováním kupeckých povozů jedoucích po silnici do Těšína nebo do Frýdku, které tlačili za nemalou úplatu do obou strání, kudy cesta vedla, protože Vojkovice leží v dolině na soutoku tří říček - Lučiny, Holčiny a Račoku.

Ve Vojkovicích se vyučovalo od roku 1846, do té doby chodily děti do Dobré. Svou první školní budovu měla obec v roce 1877. Roku 1877 byla v obci také vysvěcena kaple sv. Panny Marie. Vojkovice se staly proslulými zdejším bylinným likérem tzv. "Vojkovickou hořkou", která se pálila z pobeskydských léčivek v Glesingerově a od roku 1926 v Joklově lihovaru. Ta se tu pak pálila až do roku 1952.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vojkovice.eu

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 17.03.2010 v 10:39 hodin