Menu

Titulní stránka > Obce > Hrobice

Království perníku

Hrobice [ Město nebo obec ]

Obec Hrobice se nachází při státní silnici z Pardubic do Hradce Králové. V nejstarších dobách patřil ke klášteru opatovickému, první písemná zmínka je z r. 1371. V obci bydlí v průměru 200 obyvatel.

V katastru obce jsou významné chráněné krajinné prvky se vzácnou flórou a faunou. Je to přírodní rezervace Baroch o rozloze 30,9 ha. Tůň u Hrobic o rozloze 3,1 ha a Labiště u Němčic o rozloze 2,3 ha. V minulosti byla obec zemědělská s významným průmyslovým podnikem - lihovarem, který byl součástí pardubického velkostatku. Po pozemkové reformě bylo v r. 1992 založeno Lihovarnické a zásobovací družstvo zemědělců, v současné době je odloučeným provozem Likérny Hobé, a. s. Pardubice. Významnými podniky v obci jsou Úpravna pitné vody a. s. Vak Pardubice. Upravená voda je čerpána výtlačným řadem do vodojemu na Kunětické hoře a odtud je přiváděna zásobním řadem do vodárenské soustavy měst Pardubic a Hradec Králové. Firma Mingau, stavební stroje, se zabývá prodejem, půjčováním a servisem stavebních strojů; C.E.I., s. r.o. prodejem aranžerských předmětů. Ve výstavbě je ředitelství I. Šoupalova plynovodního závodu, který má zde v provozu výcvikové středisko parkurových koní. Sportovní jezdeckou činnost dále provozuje "Stáj Hasák". V obci je hostinec, prodejna potravin.

Je zde zaveden vodovod, plyn a připravuje se vybudování tlakové kanalizace, která bude napojena na velkokapacitní čističku Pardubice - Semtín. Dopravní obslužnost je zajištěna autobusy, také lze využít vlakového spojení z blízké železniční stanice Stéblová.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME


Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 14.09.2021 v 19:32 hodin