Menu

Titulní stránka > Obce > Dříteč

Království perníku

Dříteč [ Město nebo obec ]

Obec Dříteč ležící na levém břehu Labe, 8 km od Pardubic. Obec je připomínána před rokem 1226 jako zboží kláštera Opatovického. Gotický kostel sv. Petra a Pavla ze 2. poloviny 14. století byl v roce 1699 upraven v barokním slohu. Vnitřní malby z roku 1952 - malíř Vokolek. Na hřbitově domnělý hrob kováře - spoluvynálezce ruchadla Václava Veverky ( + 1849). Společný hrob obětí od Němčic ze 7.5. 1945.

Na pravé straně kostela se nachází deska Václava Veverky (1790 až 1849), který je zde pochován a který se svým bratrancem Františkem Veverkou vynalezl ruchadlo.

V obci je založen Sbor dobrovolných hasičů, jehož trvání je více jak stoleté, a vlastní historickou stříkačku z roku 1884 a motorovou mašinu z r. 1929, vše v provozuschopném stavu.

Obec je napojena již 20 let na městský vodovod, který využívá každá domácnost. Za posledních 10 let nastal velký investiční rozvoj obce. V r. 1998 byl dokončen v celé obci rozvod plynu včetně přípojek do jednotlivých bytových objektů. V r. 1996 byla dokončena hloubková jednotná kanalizace včetně čističky odpadních vod a následně na to byla provedena kabeláž do země jak elektrických rozvodů, tak i telefonních přípojek.

Po těchto akcích byly práce zaměřeny na opravy místních komunikací s asfaltovým povrchem a opravy a vybudování chodníků ze zámkové dlažby v celé obci. Rovněž se nezapomnělo na vysazení zeleně v celé obci podél silnic a místních komunikací. V r. 1998 byl dán do provozu Obecní dům, ve kterém sídlí OÚ, pošta, kadeřnictví, sál a restaurace s příjemným posezením. Mimo to se zrekonstruovala budova základní a mateřské školy, dále byla na kostele provedena výměna věžních mechanických hodin za elektrické s automatickým řízením času. V neposlední řadě se pozornost věnovala místním sportovcům, kterým byla postavena nová klubovna včetně sociálního zařízení. Byly opraveny stávající sprchy, kabiny a postavena tenisová stěna včetně rozšíření a prodloužení víceúčelového asfaltového hřiště. Veškeré tyto investiční aktivity byly financovány z vlastních zdrojů bez úvěrů a půjček v celkové hodnotě cca 70 mil. Kč.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

Z TISKOVÝCH ZPRÁV A ČLÁNKŮ NA ÚZEMÍ MĚSTA ČI OBCE

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 19.12.2021 v 22:57 hodin