Menu

Království perníku

Cestování na Greenways [ Cyklotrasa ]

Zelené stezky Greenways zpříjemňují životní prostředí a zlepšují mobilitu obyvatelům mnoha evropských a amerických měst. Jsou rovněž příležitostí pro rekreační a aktivní dovolenou.

Hledáte opravdový zážitek z dovolené na Greenways?

Navštivte Greenways Travel Club

Greenways Travel Club (GTC) je cestovní kancelář, poskytující služby na Greenways ve střední Evropě. Hlavní produkty GTC jsou Greenways Praha -Vídeň, Amber Trail Greenway (Jantarová stezka) z Krakova do Vídně a pobyt na Moravských vinařských stezkách.

GTC nabízí kompletní služby včetně volby trasy, zajištění ubytování, dopravy, pronájmu kol, průvodce, převozu zavazadel a dalších požadovaných služeb. Dovolenou na míru připravuje pro individuální zájemce nebo malé i větší skupiny.

GTC přispívá částkou 12% ze svého finančního obratu na rozvoj programu Zelené stezky Greenways. Program řídí Nadace Partnerství, která finanční prostředky rozděluje na projekty pro ochranu životního prostředí. Příjemci nadačních příspěvků jsou neziskové organizace pečující o kulturní přírodní dědictví a budující nové Zelené stezky. Turisté využívající služeb GTC mají možnost navštívit některé z těchto projektů a seznámit se s prací neziskových organizací. GTC a Nadace Partnerství tím přispívají k podpoře občanských aktivit a rozvoji šetrné turistiky podél Greenways.

Plánujete výlet na Zelené stezky Greenways sami?

Chcete si sami naplánovat jednodenní výlet, víkend nebo dovolenou na Greenways?
  1. Vyhledejte informace o konkrétní Greenways na jejich intertnetových stránkách. Najdete zde:
    • popis tras
    • doporučené výlety
    • databázi turistických cílu a služeb podél stezek
    • informace o zázemí
  2. Pořiďte si mapy a informační materiály v našem obchůdku Greenways.
  3. S požadavky na ubytování a zajištění dalších služeb se obraťte na Turistická informační centra podél stezek (kontakty jsou v databázi turistických cílů a služeb)
Chcete navštívit Grenways v zahraničí?
  1. Seznamte se s projekty Greenways přes internet. Stránky mnoha stezek naleznete na stránkách www.greenways.info
  2. Z nejlepších Greenways v Evropě Vám doporučujeme:

    Španělsko
    Ve Španělsku provozuje Nadace Španělských železnic více než 60 zelených stezek Vias Verdes sloužících cyklistům, pěším turistům, jezdcům na koních a dalším uživatelům. Stezky zatím vznikly na třetině ze 7.000 km opuštěných železničních tratích v této zemi. Podél zelených stezek byly přebudovány bývalé železniční stanice na hotely a pensiony, restaurace či informační centra. Vias Verdes protkávají území celého Španělska a zpřístupňují území nezatížená masovou turistikou. Nabízejí jedinečnou možnost kombinace aktivní a poznávací turistiky spojenou s prohlídkou historických míst a nezapomenutelných přírodních scenérií.

    Nadace Španělských železnic vydává průvodce po španělských zelených stezkách Guía de Vias Verdes, s navrženými trasami výletů, profily tras, mapami apod. (zatím jen ve španělštině), brožury o jednotlivých zelených stezkách jsou k dispozici v místních informačních centrech. Na většinu zelených stezek se dostanete i vlakem Více informací o zelených stezkách ve Španělsku získáte na webové adrese: www.viasverdes.com.

    Belgie
    Nezávislá sít klidných cest RAVeL (Réseau Autonome de Voies Lentes) v Belgii je projektem Valonské vlády a organizace Chemins du Rail. Cílem projektu je zachování a přeměna bývalých železničních tratí na stezky pro chodce, cyklisty, jezdce na koních či kolečkových bruslích, tedy bezmotorovou dopravu.
    Webové stránky ravel.wallonie.be obsahují mapy a itineráře jednotlivých stezek (RAVeL 1-4), které propojují celé území regionu Valoňsko. Zde si můžete objednat jednotlivé průvodce a mapy a dozvědět se o novinkách na stezkách RAVeL.

    Velká Británie
    Ve Velké Britanii se v současné době dobudovává Národní cyklistická síť (The National Cycle Network) stezek pro cyklisty a pěší, která by měla po svém dokončení v roce 2005 zahrnovat 10,000 mil. Asi třetina této sítě vede pro stezkách určených pro bezmotorovou dopravu, zbytek vede po cestách s menší frekvencí dopravy. Nositelem projektu je organizace Sustrans (zkratka pro udržitelnou dopravu), celý projekt je financován národní vládou a místní administrativou, nadacemi, podnikateli a z výnosů národní loterie.

    K nejznámějším projektům patří např. stezka od pobřeží k pobřeží (C2C). Sustrans vydává mapy, průvodce a další publikace, které si můžete objednat prostřednictvím www.sustransshop.co.uk.

  3. Více o Greenways ve světě se dozvíte:
Napište nám na Fórum Greenways nebo greenways@ecn.cz. Vaše zkušenosti a informace z cestování po Greenways předáme rádi všem dalším zájemcům.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://kmw.greenways.info

Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: Ivana Náplavová org. 2, 05.11.2003 v 16:12 hodin