Menu

Království perníku

Přírodní památka Oblík u Dívčího Hradu [ Přírodní památka ]

Přírodní památka OBLÍK u Dívčího Hradu
Přírodní památka Oblík u Dívčího Hradu

Severozápadně od zámku se nachází chráněný přírodní výtvor Oblík u Dívčího Hradu na rozloze 0,6 ha, ve kterém byly nalezeny zkameněliny hlavonožců, korálů, lilijic a ramenonožců z doby křídového moře. Je to detersní činnosti obnažený výchoz tzv. uhelného vápence moravskoslezského kulmu, který je v lokalitě zaznamenán v několika čočkovitých polohách v šedozelených jílovitých břidlicích s hojnými zkamenělinami. Jako Státní přírodní památka bylo toto území vyhlášeno v roce 1966. Oblík u Dívčího Hradu prošel kulmským vývojem, až do přelomu spodního a svrchního karbonu kdy bylo moře vytlačeno k severu .

V katastru obce se vyskytují ostrůvky z usazenin křídového moře - pískovce s složkami rohovců a slinné písky. Vývoj krajiny výrazně ovlivnilo dvojí zalednění ve starších čtvrtohorách, kdy bylo celé území pokryto ledovcem. Mocnost ledového krytu se zde odhaduje na 130 - 250 m. Mezi pozůstatky patří nalezené bludné balvany o rozměrech až 150 cm.

Z nerostů se na celém území vyskytují pazourek, limonit, homatit, orthoklas, záhněda, granát, turmalín, epidot a křemen.
Dívčí Hrad

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Božena Mruzíková (OS Oblík, IC Osoblažsko) org. 56, 17.09.2014 v 16:28 hodin