Menu

Království perníku

Historie obce Dobroslavice [ Historie (archivní dokument) ]

Mezi Hájem ve Slezsku a Děhylovem leží obec Dobroslavice. První písemná zmínka o obci se v písemných pramenech uvádí při dělení opavského knížectví, kdy náležela k hrabyňskému panství Jindřicha z Bítova. Za vladyky z Čochendorfu zde byla v 15. století postavena tvrz a ve 2.polovině 16. století přebudována na renesanční zámek.

Později Dobroslavice vlastnila řada šlechtických rodů, mezi jinými páni z Vrbna, Sedlničtí z Choltic a téměř celé 18. století hrabata Giannini. Zámek byl několikrát přestavován a barokní podobu získal na přelomu 17.a 18. století. Na počátku 19.století byl u něj založen rozsáhlý francouzský park, v němž se dodnes dochoval kamenný most a váza.

Naproti parku stojí dva smírčí kříže ze 16.století. V r.1860 zakoupila panství hrabata Wilczkové. V průběhu bojů II. svět. války byly Dobroslavice téměř zničeny spolu se zámkem, který již nebyl obnoven.
Dobroslavice patřily po roku 1850 střídavě do okresu Opava, Bílovec a Hlučín. V roce 1976 se obec stala částí Hlučína a v roce 1992 se opět osamostatnila.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: David Mužík (Infomorava.cz) org. 56, 10.07.2003 v 14:43 hodin