Menu

Království perníku

Zajímavosti Kozmic [ Historie (archivní dokument) ]

Nejčastější příjmení v Kozmicích:
Dziehel, Dihel 67
Osmančík, Osmanczik 59
Kubina 45
Lokaj (Lokai) 31

Kozmická nej:
*V obci máme celkem 24 pojmenovaných ulic.

*Nejdelší ulicí je por. Hoši, která měří až k mostu přes řeku Opavu přibližně 2.300 m, druhou nejdelší je Horní konec (cca 700 m), třetí v pořadí je ulice Budovatelská (670 m). Ve výčtu nehovoříme o ulici Hlavní, kterou nepočítáme jako místní komunikaci, neboť se jedná o silnici I. třídy.

*Nejkratší je K Pustkovci s délkou cca 90 m, druhou nejkratší je ul. Příčná (117 m), třetí v pořadí je ul. K trati (134 m)

*Nejvyšším bodem na katastru obce je les (Bor) - asi 280 m nad mořskou hladinou.
*V obci se nadmořská výška pohybuje v rozmezí od 233 m až do 250 m.

*Nejnižším bodem je řeka Opava s cca 218 m n. m.

*Nejstarší pozemková kniha na Hlučínsku se dochovala právě pro naši obec. Je z let 1570-1630 a je psána česky (moravsky). Obsahuje velké množství jmen usedlíků, ale i pomístní jména různých tratí, z nichž mnohá jsou dnes již zapomenuta, ale mnohá se používají ještě dodnes: Hranice, Osikovec, Rakovec, Na navši, Mlýnský náhon, Kamenec, Stará struha, Šraňkovec, Bubny, Dubina, Klínovec, Pustkovec, Mlynářský kopec, Za mytem, Ludmila, Zaruba, Bezedno, Bobek, Blatnice, Obora, Vápenica, Einšnit, Zahuři.

*Pruský katastr z roku 1860 uvádí následující názvy tratí:
Dubina, Darkovická cesta, K vesnici, Hlučínská cesta, Louky u Opy, V lese, Osikovec, Pavlica, Za přihlavkem, Waraniken (V okrajníku?), Horní Ves, Za humny, Zadní Ves, Na Jurečkově gruntě, U mlýnského náhonu, U lesa, Obora, Paseka, V ořešinkách, Přihlavek, Na velkém kopci, Pastvisko, Za hrází, Benešovská hráz, Sachwatka?, Kut, U Opy, Hlučínská hranice, Benešovská hranice, Horní Pole.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.kozmice.cz

AKTUALIZACE: David Mužík (Infomorava.cz) org. 56, 02.04.2003 v 12:40 hodin