Menu

Království perníku

Historie obce Čeladná [ Historie (archivní dokument) ]

Počátky obce lze položit pravděpodobně do 15. století (možná i na konec 14. stol.).

První písemná zmínka o Čeladné však pochází až ze samého konce 16. století, kdy je vesnice zapsána v urbáři hukvaldského panství z roku 1581. Podle pověsti je název obce odvozen od čeládky, která docházela na Hukvaldy.

V 17. století vznikaly v horách skupiny stavějící se odpor proti vykořisťování. Z historie jsou známa jména zbojníků Ondráše a Juráše, kteří působili v celých Beskydech a podle pověsti měli jednu ze svých skrýší na vrcholu Skalka nad naší obcí.

Avšak nejen zbojníci se toulali po beskydských lesích. V době třicetileté války vzniky bezpečnostní sbor, tzv. portáši. Jejich úkolem byla ochrana zemské hranice a přechodů přes ni. Portáši byli zrušeni v roce 1828.

Čeladná byla zpočátku ryze zemědělská obec, avšak od 16. století začíná v Beskydech (a později i v Čeladné) těžba železné rudy. Zhruba v roce 1678 zde byla zahájena výstavba dřevouhelné vysoké pece. V povodí řeky Čeladenky se v 18. a 19. století těžilo dřevo pro výrobu dřevěného uhlí, které se dodávalo do železáren.

Roku 1784 byl ve spodní části obce postaven kostel zasvěcený sv. Janu Nepomuckému. V roce 1936 byla u pramene Cyrilka vybudována dřevěná kaple a altán. V obci je několik sakrálních památek.

Rokem 1786 začíná založením dolní školy dlouhý vývoj škol v naší obci. Nejvýznamnějším čeladenským učitelem byl bezesporu Josef Kalus, jemuž je věnována pamětní deska na Památníku Josefa Kaluse, bývalé prostřední školy. V roce 1977 byla otevřena nová školní budova, která slouží dodnes. V roce 1995-1996 byla provedena půdní nástavba, která proměnila vzhled školy, ale také vyřešila některé problémy budovy s plochou střechou.

Od roku 1880 působila v obci mechanická tkalcovna a výroba zápalek.
Na přelomu 19. a 20. století vznikly na okraji obce Lázně Skalka. V roce 1952 skončila lázeňská éra a z lázní se stala pobočka okresní nemocnice. V roce 2000 se nemocnice transformovala na Beskydské rehabilitační centrum.

V závěrečných letech 2. světové války byla obec jedním z center partyzánského odboje. Na území obce působili jak sovětští, tak i angličtí partyzáni. Jejich činnost dodnes připomínají pomníčky, kterých je v obci hned několik. Čeladná byla osvobozena dne 5. 5. 1945.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.celadna.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 05.03.2010 v 11:21 hodin