Menu

Království perníku

Baška [ Město nebo obec ]

UMÍSTĚNÍ V REGIONU
Obec Baška leží v předhůří Beskyd v okrese Frýdek-Místek. Nadmořská výška území se pohybuje mezi 301 až 430 m. n. m.

Osou území je ploché dlouhé údolí, jímž protéká od jihu k severu řeka Ostravice obcí dále teče potok Bystrý, Porubený a Beštice, která zásobuje vodou nádrž rekreační přehrady o rozloze 33 ha. Místní částí Hodoňovic a Kunčiček u Bašky protéká vodní dílo Hodonovický náhon. Rekreační vodní nádrž obec Bašku v regionu zvýrazňuje, umožňuje rodinnou rekeraci a lov ryb.

Správní území nového celku bylo tvořeno katastrálním územím Bašky, Kunčiček u Bašky a Hodoňovic a jeho celková rozloha činila v roce 1960 1 270 ha (Baška 533 ha, Kunčičky u Bašky 430 ha, Hodoňovice 307 ha). Z této rozlohy zaujímají lesy 17,4 % tj 220 ha a zemědělská půda 58,3 % tj. 740 ha. Obytné území tvoří rozlohu 120 ha tj. 9,5 % plochy. Nadmořská výška území pohybuje se mezi 301 až 430 m n. m.
Osou území je ploché dlouhé údolí, jimž protéká od jihu k severu řeka Ostravice. Obcí dále teče potok Bystrý, Porubený a Baštice v části Baška, která zásobuje vodou nádrž o rozloze 33 ha. Místní části Hodoňovic u splavu a končící v Olešné v Místku.
Území tohoto údolí se na západě a na východě zvedá. Obytná zástavba je rozložena ve všech třech částech obce. Území je součástí předhůří Beskyd aje poměrně málo zalesněné, větší lesní celky jsou v jižní části území.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.baska.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 27.09.2021 v 21:12 hodin