Menu

Království perníku

Ludgeřovice [ Město nebo obec ]

Obec Ludgeřovice leží na východním okraji Oderských vrchů mezi městy Ostrava a Hlučín. Území obce leží v nadmořské výšce od 220 do 300 metrů, je mírně zvlněné s řadou lesíků a remízků. Z vyvýšenin jsou na jihu viditelné vrcholy Beskyd a za dobré viditelnosti na severozápadě i vrcholy Jeseníků. Na jihozápadě katastru obce se rozkládá komplex Ludgeřovického lesa, na severovýchodě katastru obce navazuje na komplex Černého lesa. Na k obci přiléhajícím okraji Ludgeřovického lesa se rozkládá kaskáda pěti rybníků. Zastavěná část obce leží zejména podél Ludgeřovického potoka, na jihovýchodním konci bezprostředně navazuje na zástavbu místní části Petřkovice města Ostravy a obdobně na severozápadním konci navazuje na zástavbu obce Markvartovice.

K obci patří i osada Vrablovec, jejíž zástavba bezprostředně navazuje na místní část Rovniny města Hlučína. Obec má 4660 obyvatel, 1300 domů s číslem popisným (viz. sčítání lidu).

Dominantou obce je římskokatolický chrám sv. Mikuláše spolu s doprovodnými budovami fary a hospodářských staveb, vše postaveno v německém novogotickém slohu z červených ostře pálených cihel v roce 1907. Věž chrámu je 75 metrů vysoká.

V obci je pošta, dvě základní školy, tři mateřské školky, soukromé zdravotní středisko, dvě větší prodejny potravin, pět restaurací, provozovny a sídla podnikatelských aktivit, poradenství a obchodu. Obec má velmi dobré spojení místní autobusovou dopravou s Ostravou. Obec má vodovod, je plně plynofikována, hustý automobilový provoz je sveden do obchvatové silnice. Obci zatím zejména chybí kanalizace splaškových vod a lépe vybavené společenské centrum. Na katastru obce jsou velké těžitelné zásoby kvalitních štěrkopísků a cihlářských hlín.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.ludgerovice.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 28.09.2021 v 12:45 hodin