Menu

Království perníku

Milevské muzeum [ Muzeum ]

Milevské muzeum sídlí v areálu kláštera premonstrátů na severním okraji města Milevska.
V červenci 2001 byla v prostorách muzea otevřena nová expozice s názvem Dotyky tisíciletí, která je průřezem dějin města a kláštera.
V nově zpřístupněných přízemních prostorách bývalého barokního konventu je možno vidět archeologické nálezy z kláštera i města, ukázku jedné z pecí milevské stavební huti, dobová platidla řádový oděv.

V prvním patře je v pěti sálech zachycena historie města od renesance až zhruba do poloviny 20. století. Nalezneme zde náznakovou ukázku renesančního interiéru, lovecký meč, staré tisky ze 16. století, památky na třicetiletou válu.
V následujícím sále je instalováno dobové barokní tržiště, model bývalého milevského kostela sv. Bartoloměje, cechovní praporce a památky na hrdelní soudnictví na Milevsku.
Třetí sál je upraven jako salonek ve stylu tzv. druhého rokoka a návštěvník zde může také vidět barokní knihy, osikové klekátko, kostelní cínové náčiní nebo originální úřednický frak. Čtvrtá místnost je věnována ukázkám historických zbraní 18. a 19. století, včetně kolekce bosenských a srbských handžárů. Jsou zde i památky na revoluční rok 1848 včetně Havlíčkova časopisu Slovan, a předměty a šaty z majetku známých siamských dvojčat sester Blažkových či památky na vystěhovalce, kteří odcházeli v 19. století do Ameriky za lepším životem. Poslední sál je upraven jako kulometný zákop rakouské armády z doby 1. světové války. Jsou zde však také památky na doby první republiky a na nacistickou okupaci. Kolekce fotografií připomíná české letce z našeho regionu, kteří bojovali ve službách RAF ve Velké Británii.

Schodiště muzea zdobí dokumentární fotografie staré Vltavy a také významných rodáků z Milevska a okolí. V další části přízemí jsou instalovány historické hodiny z roku 1699, které pocházejí z věže klášterní baziliky. Jsou zde k vidění i vybrané masky z tradičního milevského maškarního průvodu.

V poslední části muzea je v nově instalovaném půdním prostoru možno vidět část etnografických sbírek muzea. Jednak je to ukázka interiéru venkovského stavení z 19. století, dále některé figury dokumentující lidové zvyky na Milevsku a také ukázky lidového malovaného nábytku převážně z přelomu 18. a 19. století. Tato část expozice je zakončena instalací loutkového divadla z počátku 20. století. V chodbě muzea je v současné době k vidění výstava kreseb táborského malíře Ladislava Touska, který roku 1945 zachytil mnohá dnes už neexistující milevská zákoutí, na konec tohoto roku je pak plánována výstava vánočních betlémů.

Otevírací doba:
- denně kromě pondělí 9.00 - 12.00, 13.00 - 18.00 hodin
- říjen - prosinec do 17.00 hodin

Zavřeno: leden - únor

KONTAKTNÍ ADRESA:

Milevské muzeum
Klášter 563
399 01 Milevsko
Česko (CZ)
tel: (+420) 382 521 093

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.milevsko-mesto.cz

Typ záznamu: Muzeum
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 11.08.2004 v 14:23 hodin