Menu

Království perníku

Perníková matrika ® aneb Síň slávy Jeníčků a Mařenek [ Turistická zajímavost ]

Perníková matrika - Síň slávy Jeníčků a Mařenek
Stálá expozice v Perníkové chaloupce, která připomíná zajímavé osobnosti - nositele jmen Jan a Marie. Je jich obrovské množství, připomeňme alespoň některé namátkou a bez uspořádání: král Jan Lucemburský, Jan Žižka z Trocnova, Mistr Jan Hus, Jan Amos Komenský, Jan Evangelista Purkyně, kat Jan Mydlář, stavitel Jan Perner, letec Jan Kašpar, Marie Terezie, Jan Blahoslav, Jan Jakub Ryba, Jan Neruda, Jan Masaryk, Jan Werich, Jan Palach, Jan Becher,...

Síň slávy Jeníčků a Mařenek v Perníkové chaloupce je ztvárněna jako velká úřední místnost - Perníková matrika. Vždyť všechny slavné osobnosti spojuje skutečnost, že byly úředně zapsány do matriky. Bez toho bychom o nich hovořili jen jako o lidech neznámých, bezejmenných či anonymních. Proto místnosti dominuje obrovská úřední deska, veliké razítko a také hodiny, jež jakoby šly proti času (teprve při bližším zkoumání zjistíte, že ukazují správný čas).

Úřední hodiny Perníkové matriky byly stanoveny s ohledem na skutečnost, že "úředník je také jenom člověk". Proto je pro návštěvníky otevřena jen výjimečně, pokud úředník chce úřadovat, a také každoročně 8. května od 10.00 do 16.00 hodin při setkání Jeníčků a Mařenek u Perníkové chaloupky.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Luděk Šorm
V Perníkové chaloupce č. p. 38
533 52 Ráby
Česko (CZ)
tel: (+420) 466 612 474
(+420) 602 413 134 - ředitel
Perníková matrika ® aneb Síň slávy Jeníčků a Mařenek
Herec Jan Čenský dostává osvědčení o zápisu do Perníkové matriky 6.7.2006

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 03.07.2021 v 14:27 hodin