Menu

Království perníku

Jeseníky [ Území ]

Jeseníky zahrnují oblast Hrubého a Nízkého Jeseníku, Rychlebských hor, Králického Sněžníku a území Zlatohorské a Hanušovické vrchoviny. Dominantou je Hrubý Jeseník s nejvyššími vrcholy Pradědu (1492) a Vysokou holí (1464).

Pojmem Jeseníky je také mnohdy označováno území vymezené zhruba městy Šumperk, Jeseník, Rýmařov, Bruntál, Krnov. Mohutnou hradbu hor v severozápadním cípu Moravy ve skutečnosti tvoří několik geomorfologických celků. Hrubý Jeseník (Praděd 1491 m n. m.), Kralický Sněžník (Králický Sněžník 1423 m n. m.) a Rychlebské hory (Smrk 1125 m n. m.), patří k nejvyšším a nejčlenitějším oblastem v ČR. V jihozápadní části přechází hory do Hanušovické vrchoviny, na severozápadě navazuje na Rychlebské hory Žulovská pahorkatina a dále na východ Zlatohorská vrchovina. Východní část tvoří Nízký Jeseník.

Celá oblast vyniká velkým množstvím rozmanitých skalních útvarů a skalních celků, které jsou často atraktivními cíli pěších i cyklistických tras a nezřídka jsou opředeny i řadou pověstí. Mezi nejznámějšími uveďme např. skalní hradby na Vozkovi a Petrových kamenech, Obří skály na úpatí Šeráku, Městské skály u Šumperka nebo Čertovy kameny u Jeseníku. Zajímavý je dále vápencový skalnatý hřeben na Velkém Špičáku u Supíkovic, skupiny žulových skal na Smolném (Venušiny misky), Borovém a Suchém vrchu. Pozůstatky poslední doby ledové jsou kromě kamenných moří také zvláštní tvary kamenné polygony a kopečkové půdy (thufury) na Břidličné hoře, Velkém Máji a Keprníku. Pozůstatkem po ledovci je například Velký kotel pod Vysokou holí.
Kromě přírodních sil působil na podobu krajiny také člověk. Jedním z největších zásahů je vybudování horní nádrže vodní elektrárny na temeni Dlouhých Strání.

V oblasti Východních Sudet (dříve nazývané Jesenický kras), tvořené Králickým Sněžníkem, Hrubým Jeseníkem, Rychlebskými horami a Hanušovickou vrchovinou, je celá řada vápencových lokalit s krasovými jevy. Nejvýznamnější je kras Na Pomezí se stejnojmennými zpřístupněnými jeskyněmi. Jde o největší systém jeskyní vytvořený v mramorech v ČR. Druhou přístupnou jeskyní je jeskyně Na Špičáku s charakteristickými srdčitými chodbami. Její význam je hlavně historický, je nejstarší písemně doloženou jeskyní v ČR.

Jeseníky jsou důležitou pramenitou oblastí a leží na rozvodí Černého a Baltského moře. Šumperská část patří k úmoří Černého moře, pod vrcholem Králického Sněžníku tu pramení největší moravská řeka, Morava. Na Jesenicku patří všechny toky do povodí Kladské Nisy, k úmoří Baltského moře. Největší a nejvodnatější řekou této části je Bělá odvodňující Hrubý Jeseník i Rychlebské hory. Pramení ve Videlském sedle.

Oblast Jeseníků je poměrně bohatá také na minerální prameny. Na teplých sirných pramenech v údolí Desné byly vybudovány roku 1522 lázně ve Velkých Losinách. V Bludově využívají k léčbě radioaktivní sirný pramen, který je teplotou již na hranici termální vody. Prameny prostých mírně radioaktivních vod u Jeseníka byly upraveny v 19. století spolu s rozvojem vodoléčebného ústavu Vincence Priessnitze a využíval je také Johan Schroth, zakladatel lázní v Lipové.

Jeseníky jsou dosud poměrně zapomenutou oblastí, přesto že nabízí výborné podmínky jak pro zimní, tak pro letní rekreaci.

V letním období jsou Jeseníky rájem turistů, protože nabízí nepřeberné množství různě obtížných tras v bohatě členitém terénu s krásnými výhledy. Stále častěji jsou vyhledávány také cykloturisty.

Největším bohatstvím Jeseníků jsou přírodní krásy, které návštěvníků přibližují také naučné stezky:
Hornická NS u Zlatých Hor
NS Rejvíz
NS Pasák
NS Červenohorské sedlo - Šerák-Ramzová
NS Králický Sněžník
NS Bílá Opava
NS Velká kotlina
Mineralogická naučná stezka Sobotín-Maršíkov
Lesní ekostezka Švagrov

Horské klima a četnost pramenů vytvořily příznivé podmínky pro vznik lázní. Kromě turistiky je tedy v Jeseníkách možné strávit příjemnou dovolenou také relaxací v některých z pěti lázeňských středisek: Priessnitzovy lázně Jeseník, Lipová-lázně, Karlova Studánka, Velké Losiny.
Nejmalebnější z nich jsou lázně Karlova Studánka ležící na úpatí masivu Hrubého Jeseníku. Lázně Jeseník patří k nejmodernějším ve střední Evropě.

Volný čas si můžete zpříjemnit poznáváním památek regionu. Mezi nejvýznamnější patří Ruční papírna ve Velkých Losinách (nejstarší dosud fungující ruční manufaktura ve střední Evropě), krásný renesanční zámek ve Velkých Losinách, zámek Jánský Vrch v Javorníku (s unikátní sbírkou dýmek), renesanční zámek v Bruntále, hrad Sovinec, řada dřevěných kostelíků aj. Za shlédnutí rozhodně stojí také exkurze v přečerpávací elektrárně Dlouhé Stráně, Zlatorudné mlýny u Zlatých hor nebo Veteran muzeum v České Vsi a v Rapotíně.
Dovolenou si mohou návštěvníci regionu zpestřit také jízdou na minikárách na Ramzové nebo v Loučné nad Desnou, projížďkou na koni v některém z rančů nebo koupelí v termální vodě ve Velkých Losinách.

Pro zimní dovolenou jsou Jeseníky ideálním místem. Mezi nejznámější střediska zimních sportů patří:
Oblast Pradědu, Karlov, Červenohorské sedlo, Ostružná, Ramzová, Miroslav, Petříkov, která nabízí kvalitní sjezdovky i velké množství upravovaných běžeckých tras. Navíc zima v Jeseníkách je zpravidla delší než v ostatních částech Moravy, takže si tu zalyžujete i v březnu.



Chráněná krajinná oblast Jeseníky o rozloze 740 km2 zaujímá téměř celé území Hrubého Jeseníku. Rozsáhlé horské území s hlubokými lesními komplexy je dnes pokryto většinou druhotnými smrkovými lesy. Původní převážně bukojedlové porosty se dnes vyskytují v ojedinělých lokalitách, které jsou většinou chráněnými přírodními rezervacemi. Horní hranice lesa dosahuje až 1300 m, vyšší polohy zaujímají horské louky.

Vhodné klimatické podmínky umožnily vznik rašelinišť se svéráznou květenou. Největší severomoravské rašeliniště se spoustou jezírek se nachází v přírodní rezervaci Rejvíz; přístupné pouze v letní sezóně.

Z dalších přírodních rezervací jsou pozoruhodné:

Velká Kotlina
- mohutným ledovcem vytvořený kotel s bohatou horskou květenou. Je nejcennějším chráněným územím severní Moravy.

Petrovy kameny
- zbytky vrcholových skalisek.

Šerák - Keprník
- nejstarší jesenická rezervace s pralesovými porosty na rašelinách. Navštěvovaná z center turistického ruchu na Ramzové i na Červenohorském sedle.


Na podnebí má vliv nadmořská výška a orientace svahů proti převažujícím západním větrům. Typická je velká proměnlivost počasí.

Pro Hrubý Jeseník i podhůří je charakteristická dlouhá zima s dostatkem sněhu, poskytující ideální podmínky pro zimní sporty.

Nejnavštěvovanějšími středisky jsou Červenohorské sedlo, Ramzová, Ovčárna, Karlov i Malá Morávka.

Celý masiv zůstal v takovém stavu v jakém se dnes nenachází žádný podobný v západní Evropě. Není přesycen cizineckým ruchem, je ideálním prostředím pro zimní i letní sporty a pobyty.

Přijďte se přesvědčit sami. Věříme, že v našich horách opět najdete sílu a energii a budete se sem rádi vracet.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 23.03.2005 v 09:10 hodin