Menu

Titulní stránka > Obce > Němčice

Království perníku

Němčice [ Město nebo obec ]

Němčice jsou menší obcí, která se nachází na úpatí hradu Kunětická hora v blízkosti Pardubic. První písemná zmínka o obci je z r. 1436. Nejvyššího počtu - 212 obyvatel - dosáhla obec v r. 1769 a nejnižší počet - 107 občanů - měla v r. 1994.

Na úsvitě naší svobody r. 1945 zde bylo pro národní odboj zastřeleno nacisty sedm mladých chlapců. Na památku této události byl vybudován pomník, kde se občané každoročně schází k uctění jejich památky. Postupně v 60. a 80. letech byla provedena svépomocí povrchová kanalizace, byla vybudována požární zbrojnice, chodníky a fotbalové hřiště.

Od r. 1995 začíná značný rozvoj obce. V r. 1997 byla dokončena plynofikace. V současné době je nově vybudováno veřejné osvětlení a po rekonstrukci je i obecní dům, kde je kancelář obecního úřadu a části budovy slouží občanům pod názvem "Němčická hospůdka". Z prodaných 35 stavebních parcel je v budoucnosti očekáván nárůst obyvatel. Kromě výstavby inženýrských sítí a komunikací je v plánu i založení malého parku u nově budovaných rodinných domků.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME


Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 19.12.2021 v 22:58 hodin