Menu

Království perníku

Kaplička sv. Jana Nepomuckého [ Kaple ]

Kaplička sv. Jana Nepomuckého, Ráby
Na jihozápadní okraji obce stojí při silnici kříž a v jeho blízkosti kaple zasvěcená sv. Janu Nepomuckému. K tomu proč byla kaple postavena se váží dvě pověsti:

Jedna z pověstí vypráví o tom, že lesník Neuman, který tehdy sloužil na panství jako oborník, při pořádání jedné z obvyklých hostin a pitek, které pořádal pro místní panstvo, najal svého bratra jako stolníka. V ten den se v " jegrhauzu" sešla opravdu vzácná společnost. Neuman upozornil svého bratra na to, jak velice mu záleží, aby hostina proběhla podle tehdejší etikety a v plné úctě k vybrané společnosti. Ale,jak už se stává, nepovedlo se .Při roznášení vzácné krmě, stolník zakopl a "srnčí na divoko" vylil jednomu z přítomných vzácných hostí na parádní oblečení. Oborník Neuman, takto člověk povahy prudké, svého bratra zfackoval. Pravděpodobně přitlačil více než bylo zdrávo, nebohý stolník upadl do mdlob a již se nikdy neprobral. Prchlivý lesník svého jednání později velmi litoval a na znamení svého pokání nechal postavit kapli. Na základě této pověsti byla kaple nazývána "Ohrfeigenkapelle" - fackovací kaple.

Druhá pověst je v obsahu daleko skromnější (snad pravdivější) a ne tak obsáhle vyprávěna. Vypráví se v ní, že lesník Neuman vtom místě nešťastnou náhodou zastřelil svého bratra. Na znamení smutku nad tímto činem nechal postavit kapli. Postavení kaple je datováno před rok 1820.

Z TISKOVÝCH ZPRÁV A ČLÁNKŮ

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Kaple
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 13.04.2021 v 15:04 hodin