Menu

Království perníku

Mikulovská vinařská oblast [ Vinařská oblast ]

Mikulovská vinařská oblast je celkovou rozlohou vinic 2.600 ha největší v naší České republice. Mikulovská vinařská oblast patří k nejteplejším místům jižní Moravy. Terén je převážně rovinatý, výjimku tvoří vrchy Pálavy, což je nejsevernější výběžek vápencových Alp. Na vápenitém a pískovém podloží oblasti se pobře daří převážně bílým odrůdám jako je Ryzlink rýnský a vlašský, Sauvignon a Chardonnay.

Šlechtitelská stanice v Perné připravuje další novošlechtěné odrůdy, jako jsou Aurelius a Pálava nebo z Německa dovezený Kerner. V poslední době se začíná úspěšně experimentovat s Merlotem a Cabernetem Sauvignon.

Turisticky nejznámější a nejmalebnějším místem oblasti je Lednicko-Valtický areál, kde se nachází i prestižní vinařská škola, spolupracující s vídeňskou vinařskou školou.


Mikulovská vinařská oblast - Vinařské obce

Bavory, Brod nad Dyjí, Březí, Bulhary, Cvrčovice, Dobré Pole, Dolní Dunajovice, Dolní Věstonice, Drnholec, Hlohovec, Horní Věstonice, Ivaň, Jevišovka, Klentnice, Lednice, Mikulov, Milovice, Nejdek, Nová Ves, Novosedly, Nový Přerov, Pasohlávky, Pavlov, Perná, Pohořelice, Popice, Pouzdřany, Přibice, Sedlec, Strachotín, Úvaly, Valtice, Vlasatice, Vranovice

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Vinařská oblast
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 07.10.2004 v 15:26 hodin