Menu

Království perníku

Borek [ Město nebo obec ]

Obec Borek se nachází v severní části okresu Pardubice a od Hradce Králové je vzdálena 10 km jižním směrem. První písemná zmínka o obci je datována do r. 1436. V obci je trvale obydleno 68 domů a 5 domů je využíváno k rekreačním účelům. Přes nevelký počet obyvatel, nyní 205, se katastrální území obce rozprostírá na 523 hektarech a vlastní zastavěné území obce je plné zeleně a okrasných parčíků.

V zóně pro volný čas je obec vybavena dětským hřištěm s houpačkami a kolotočem, požární nádrží, která je v letních měsících využívána jako koupaliště, a hřištěm na nohejbal, volejbal a tenis. Dále je v obci pro potřebu občanů obecní knihovna a tělocvična. V r. 1996 byla provedena úplná plynofikace obce a kompletní rekonstrukce rozvodů elektrické energie.

Obec žije bohatým společenským životem. Každoročně je ze pořádáno několik plesů, tanečních zábav, masopustní průvod, velikonoční hodování, dětský den, posvícení a již tradiční nohejbalové turnaje. Každým rokem je v místním hostinci sehráno dětské divadelní předxstavení s následnou mikulášskou nadílkou.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME


Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 14.09.2021 v 18:44 hodin